Placuszki ryżowe z ciecierzycą i szczypiorkiem

Ten przepis już kiedyś był na, tylko w wersji „owo”. Tym razem propozycja 100% roślinna – chrupiąca, szczypiorkowa i pseudo-jajeczna. Zamiast jajka zastosowałam mieszakę przyrządzoną z ciecierzycy, ryżu i aquafaby. To dla odpowiedniej konsystencji i spójności masy. Dla smaku dodatkowo szczypta soli kala namak i płatków drożdżowych. Dzięki takiej kombinacji składników można pomylić się, że faktycznie gdzieś w tym daniu ukryte jest jajko. Do tego posiekany szczypiorek, koperek i pietruszka… To musi być pyszne.

Składniki na 4 porcje (12 placków):
– 250 g ryżu jaśminowego (pół na pół zwykłego i pełnoziarnistego)
– 150 g ciecierzycy (ugotowane nasiona + 4-5 łyżek wody z gotowanych nasion)
– 10 g płatków drożdżowych nieaktywnych (2 łyżki)
– 50 g posiekanej zieleniny (mix szczypiorku, natki pietruszki, koperku) (2-3 garście)
– sól biała + sól czarna kala namak (do smaku)
– świeżo zmielony pieprz
– 1/2 łyżeczki kurkumy (tak tylko dla koloru, by placki nie były zbyt blade)

1. Ryż i ciecierzycę ugotować wcześniej i ostudzić. Pozostawić około 1/3 szkl. wody z gotowania ciecierzycy.
2. Zmiksować: około 100 g (niepełna 1 szkl.) ugotowanej ciecierzycy + woda z gotowanych nasiona + 60 g (1/2 szkl.) ugotowanego ryżu.
3. Do pozostałego ryżu dodać przygotowany mix, pozostałą ciecierzycę (pojedyncze kulki ciecierzycy atrakcyjnie prezentują się i urozmaicają konsystencję dania), posiekaną zieleninę, płatki drożdżowe, doprawić solą, pieprzem, kurkumą. Całość wymieszać.
4. W dłoniach posmarowanych oliwą formować placki (pojedynczy ok. 100 g), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym dodatkowo oliwą.
5. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W połowie pieczenia przełożyć placki na drugą stronę.
Podawać skropione oliwą, ze szparagami, szparagową fasolką, brokułami lub pomidorową surówką – co kto woli.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }