Amarantuski

Najpierw powinnam napisać parę słów o amarantusie, ale jak zwykle mam dylemat – bo jak zacznę pisać o walorach, to nie skończę. Może więc w skrócie: zarówno amarantus, jak i sezam, to sporo żelaza i wapnia. Te ciastka mogą więc być przykładem na to, że żelazo to nie tylko mięso, a wapń to nie tylko mleko.
Poza tym – to co zdrowe nie musi być skomplikowane. W tym przypadku trudność wykonania jest odwrotnie proporcjonalna do wartości odżywczej. Potrzebujemy trzech składników, miski oraz łyżki do mieszania, jakieś foremki, by nadać ciastkom kształt oraz piekarnik. A potem możemy cieszyć się lekkimi, chrupiącymi, sezamowymi (czy wręcz sezamkowymi) ciasteczkami.

[nfacts title=”AMARANTUSKI” serving=”1 ciastko (ok. 12 g)” kj=”243″ kcal=”58″ protein=”1,5″ fat=”3,3″ carbohydrate=”6,5″ sugar=”3,5″ fiber=”0,8″ alignment=”right”]

Składniki na 12 ciastek:
– 45 g ekspandowanego amarantusa
   (1 ½ szkl.)
– 60 g nasion sezamu (1/2 szkl.)
– 50 g miodu (2 czubate łyżki)

Do miodu dodać pół łyżki wody i delikatnie podgrzać (w rondelku lub w misce zanurzonej w garnku z ciepłą wodą).
Amarantus połączyć z sezamem, dodać miodowy syrop i wymieszać łyżką.
Składniki należy wymieszać delikatnie, ale też dokładnie i szybko, gdyż ciasteczka najłatwiej się formują, gdy miód jest nadal ciepły.
Z przygotowanej masy uformować okrągłe ciasteczka. Można to zrobić dłońmi, co będzie irytujące, bo słodka masa lubi przyklejać się do skóry. Z tego powodu zdecydowanie wygodniej i szybciej jest wykorzystać okrągłą foremkę do ciasteczek lub pierścień do formowania potraw. – Porcję masy (1-2 łyżki) nakładać do wnętrza foremki lub pierścienia, a następnie wykorzystując tłoczek (dołączany do pierścieni) lub jakiekolwiek naczynie z płaskim dnem (np. kieliszek, mały słoik), wyrównać i docisnąć powierzchnię, wypychając delikatnie ciasteczko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Amarantuski piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym 150°C. Gdy zaczną się rumienić, wyłączyć piekarnik. Następnie zostawić w stygnącym piekarniku na dodatkowych parę chwil, by się dosuszyły. Ostudzone ciasteczka przechowywać w lodówce.
Uwagi: Sezam można zastąpić rozdrobnionymi/ zmielonymi orzechami, nasionami
(np. chia, mak) lub wiórkami kokosowymi.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }