Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym bez sera, czyli roślinne mac & chesse. Każdy ze składników odgrywa tu ważną rolę: Ziemniak, nie jest jakimś tam „zapychaczem” – to dzięki niemu sos ma lekko ciągnącą strukturę. Marchewka z pietruszką dodają sosowi słodyczy, cebula z czosnkiem – charakteru, kurkuma – kremowo-żółtej barwy. Śmietanka z nerkowców (zmiksowane namoczone nerkowce) sprawia, że sos jest bardziej kremowy. Kwintesencję serowego smaku zapewniają z kolei patki drożdżowe, odrobina soli i sok z cytryny.
W efekcie otrzymujemy danie przyjemne w smaku i przyjemne do trawienia.

[nfacts title=”MAKARON Z SOSEM SEROWYM
(WEGAŃSKIE MAC&CHEESE)” serving=”1 porcja” kj=”1519″ kcal=”405″ protein=”15,0″ fat=”6,6″ carbohydrate=”71,5″ sugar=”7,2″ fiber=”5,7″ alignment=”right”]

Składniki na 4 porcje:
– 250 g makaronu
– 400 g ziemniaków (4 średnie)
– 150 g marchwi (2 średnie)
– 50 g korzenia pietruszki (1 mały)
– 120 ml wywaru z warzyw (1/2 szkl.)
– 30 g orzechów nerkowca (garść)
– 30 ml soku cytryny (z 1/2 średniej)
– 50 g szalotki (2-3 cebulki)
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżki oliwek
– 60 g płatków drożdżowych (4 łyżki)
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1/2 łyżeczki soli moskiej
Dodatki (opcjonalnie): świeże listki szpinaku baby, parmezan z nerkowców, czarny pieprz

1. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić na cząstki, zalać wrzątkiem (tylko tyle by przykryć warzywa) i ugotować do miękkości.
2. W między czasie ugotować makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie. Nerkowce zalać 3/4 szkl. gorącej wody i pozostawić do napęcznienia (około 15 minut, a więc tyle ile zajmie przygotowania warzyw).
3. Ugotowane warzywa zmiksować ze 1/2 szkl. wywaru pozostałego z gotowania, odcedzonymi nerkowcami, podsmażoną szalotką i czosnkiem, sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi, kurkumą i solą.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }