Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Pieczywo na zakwasie robi się łatwiej niż to drożdżowe. Jedyne co może zniechęcać to przygotowanie zakwasu. Jest to banalnie proste, ale wymaga czasu (na przygotowanie pierwszego zakwasu potrzebujemy minimum 5 dni). Jeśli zakwas już posiadamy możemy wziąć się do pieczenia, jeśli nie – z chleba nici, ale za parę dni…

Składniki na 2 bochenki (1 bochenek ok. 0,5 kg):
– 300 g zakwasu żytniego
– 300 g mąki żytniej razowej (3 szkl.)
– 160 g mąki pszennej razowej (1 1/4 szkl.)
– 140 g mąki pszennej, typ 550 (1 szkl.)
– 270 ml wody
– 12 g soli (2 łyżeczki)
– 1 łyżeczka oliwy lub oleju

Krok 1 – przygotowanie ciasta. Mąkę wymieszać z solą, dodać zakwas, wodę, zagnieść ciasto. Nie trzeba tego robić tak długo jak w przypadku ciasta drożdżowego, wystarczy, że wszystkie składniki dobrze się połączą, po czy odstawiamy na 30 minut.
Krok 2 – wyrastanie ciasta. Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy okrągłe bochenki. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz delikatnie
oprószonej mąką. Przykrywamy folią spożywczą, żeby nie wyschły i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 3 – pieczenie. Wyrośnięte bochenki smarujemy z wierzchu odrobiną oliwy lub oleju (żeby nie wyschły) i nacinamy w paru miejscach (żeby zapobiec „pękaniu” chleba). Pieczemy 10 minut w temperaturze 60°C, kolejne 10 minut w temperaturze 150°C i 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
Uwagi: (*) Aby chleb za bardzo nie wysechł warto spryskać wnętrze piekarnika w trakcie pieczenia spryskać wodą. (**) Jeśli nie chcemy, aby chleb miał zbyt twardą skórkę, po upieczeniu można owinąć go luźno folią aluminiową i tak pozostawić do wystudzenia.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }