Ciasteczka kokosowo-ryżowe

Po zapracowanym i stresującym poranku (siedziałam przy komputerze od szóstej) popołudniowe zmęczenie było nieuniknione. Udało mi się je jednak zwalczyć tymi ciasteczkami. Ich skład bardzo dobrze przemyślałam – wiórki kokosowe to źródło łatwoprzyswajalnych tłuszczów MCT (szybkie źródło energii), a ryż i „słodycz” to podnoszące poziom serotoniny w mózgu węglowodany (no i również szybkie źródło energii).
Na dzień dzisiejszy to obok owsianych i azteckich, moje ulubione ciasteczka.
W środku są miękkie (zasługa piany z białka), z zewnątrz – delikatnie chrupiące.

Składniki na 20 ciasteczek:
– 125 g wiórków kokosowych (1 1/2 szkl.)
– 75 g płatków ryżowych (1 szkl.)
– 60 g drobnego, nierafinowanego
   cukru trzcinowego (1/3 szkl.)
– 30 g miodu (1 1/2 łyżki)
– 10 g cukru waniliowego (2 łyżeczki)
– 2 jajka

Oddzieli białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę dodając stopniowo dwie łyki cukru. Żółtka wymieszać z miodem. Płatki ryżowe lekko rozetrzeć w dłoniach, dodać wiórki kokosowe, pozostały cukier, wymieszać. Sypkie składniki połączyć z miodowym koglem-moglem i słodką pianą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką lub gałkownicą do lodów porcje ciasta. Piec 20 minut w temperaturze 160°C.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }