Ciasteczka z rodzynkami i orzechami

Piekąc te ciasteczka po raz pierwszy wiedziałam, że będą dobre. Rodzynki i orzechy to tak udane połączenie, że cała reszta jest nieważna.

Składniki na 25 ciasteczek:
– 120 g mąki pszennej razowej (1 szkl.)
– 50 g płatków owsianych (1/2 szkl.)
– 40 g płatków jęczmiennych (1/3 szkl.)
– 30 g płatków kukurydzianych (1 szkl.)
– 60 g cukru trzcinowego (4 łyżki)
– 10 g cukru waniliowego (2 łyżeczki)
– 40 g miodu
– 60 g rodzynek
– 60 g orzechów laskowych
– 60 g masła śmietankowego
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać w misce mąkę, płatki, cukier i proszek do pieczenia. Dodać miód i pokrojone masło, rozetrzeć w dłoniach, wymieszać. Dodać rodzynki, posiekane orzechy oraz jajko. Całość starannie zagnieć. Z uzyskanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać palcami na grubość ok. 5 mm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 175°C.
Uwagi: Inne orzechy niż laskowe i inne owoce suszone niż rodzynki są jak najbardziej mile widziane (interpretacja przepisu dowolna ;)).

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }