Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Nie powiem, żebym była wielką fanką ciast drożdżowych, ale uważam, że przynajmniej jeden taki wrześniowy podwieczorek jest obowiązkowy. Lekkie, puszyste, niby zwyczajne ciasto, ale z dodatkiem mąki razowej. Jeśli śliwki to oczywiście bezkonkurencyjne węgierki, no i najlepsza z tego wszystkiego waniliowo-cynamonowa kruszonka.

 
Składniki na 24 porcje:
Zaczyn
– 70 g mąki pszennej luksusowej (1/2 szkl.)
– 100 ml letniego mleka 2% tł. (1/2 szkl.)
– 30 g drożdży
– 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Ciasto
– 210 g mąki pszennej luksusowej (1 1/2 szkl.)
– 180 g mąki pszennej razowej (ok. 1 1/2 szkl.)
– 100 g brązowego cukru (1/2 szkl.)
– 1/2 łyżki cukru waniliowego
– 100 ml letniego mleka 2% tł. (1/2 szkl.)
– 50 g masła śmietankowego
– 1 jajko + 1 żółtko
– 1/2 łyżeczki soli
Kruszonka
– 50 g mąki pszennej luksusowej (1/3 szkl.)
– 50 g mąki pszennej razowej (1/2 szkl.)
– 50 g brązowego cukru (1/4 szkl.)
– 1/2 łyżki cukru waniliowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 50 g masła śmietankowego
No i przede wszystkim…
– 0,5 kg śliwek węgierek

Krok pierwszy – zaczyn. Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w letnim mleku, dodać mąkę, wymieszać. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Krok drugi – ciasto. Do zaczynu dodać obie mąki wymieszane z cukrem brązowym, cukrem waniliowym i szczyptą soli, mleko, jajko, żółtko oraz stopione masło. Składniki delikatnie wymieszać, po czym zagnieść ciasto (pod koniec zagniatania powinno
zacząć odstawać od ręki i być elastyczne). Pozostawić do wyrośnięcia na jedną godzinę.
Krok trzeci – kruszona. Mąkę wymieszać z cukrem brązowym, cukrem waniliowym oraz cynamonem. Dodać masło (powinno być miękkie lub stopione) i rozetrzeć palcami.
Krok czwarty – śliwki. Śliwki przeciąć w poprzek na pół, usunąć pestki.
Krok piąty – pieczenie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę (30 cm x 40 cm)
wyłożoną papierem do pieczenia. Połówki śliwek ułożyć na cieście rozciętą stroną do góry, całość posypać kruszonką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Krok szósty – podwieczorek :)
Uwagi: Zamiast świeżych drożdży można użyć drożdży suszonych (30 g drożdży świeżych odpowiada około 8 g suszonych).

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }