Ciasto figowo-marchwiowe

Słodycz fig, jabłek i marchwi. To przykład na to, że można upiec słodkie ciasto nie używając cukru ani innych substancji słodzących. Najprzyjemniejszym etapem jego przygotowania jest duszenie fig w soku jabłkowym. Zapach jaki unosi się w trakcie jest po prostu boski. Receptura pochodzi z książki autorstwa Danuty i Marka Łebkowskich Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41. Kuchnia wegetariańska.

Składniki na 12 porcji:
– 250 g suszonych fig
– 350 ml soku jabłkowego
– 300 g marchwi (4 średnie)
– 250 g mąki pszennej razowej (2 szkl.)
– 100 g masła śmietankowego
– 3 jajka
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki utartego w moździerzu lub mielonego ziela angielskiego

Figi zalać sokiem jabłkowym i dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż większość płynu zostanie wchłonięta. Po przestudzeniu figi pokroić w plasterki. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz zielem angielskim. Dodać ubite jajka i roztarte masło, wymieszać. Dodać startą marchewkę, rozdrobnione figi, jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w temperaturze 160°C.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }