Jagodowe lodowe ciastka

Chciałam zrobić borówkową tartę inspirowaną „My Blueberry Nights”, ale długo (za długo) myślałam nad przepisem. W efekcie zamiast tarty wyszły mi lodowe ciastka.
Nie borówkowe, a jagodowe. Nie mniej dla Berry Blue również znalazło się miejsce ;)

Jagodowe lodowe ciastkaSkładniki na 8 ciastek:
SPÓD
– 80 g migdałów (2/3 szkl.)
– 50 g płatków owsianych (1/2 szkl.)
– 40 g wiórków kokosowych (1/2 szkl.)
– 80 miękkich daktyli
– 50 g suszonej żurawiny
– 2 łyżeczki soku cytrynowego
– 1/2 laski wanilii
– szczypta soli

[nfacts title=”JAGODOWYCH LODOWYCH CIASTEK” serving=”1 porcja = 1 ciastko” kj=”1249″ kcal=”299″ protein=”4,6″ fat=”19,8″ carbohydrate=”26,1″ sugar=”7,3″ fiber=”5,2″ alignment=”left”]


JAGODOWY SORBET
– 300 g mrożonych czarnych jagód
– 30 g miodu (1 1/2 łyżki)

KOKOSOWY KREM
– 400 ml mleka kokosowego 20% tł.
– 15 g miodu (2 łyżeczki)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– łyżeczka soku jagodowego (niekoniecznie)

Dzień wcześniej lub osiem godzin przed przyrządzaniem jagodowych lodowych ciastek, puszkę z mlekiem kokosowym wstawić do lodówki. Następnego dnia…
Krok 1 – spód. Migdały, wiórki kokosowe, płatki, daktyle i żurawinę zmiksować w malakserze. Dodać szczyptę soli oraz nasionka wydrążone z laski wanilii. Ponownie zmiksować lub wymieszać. Rozdrobnione składniki przesypać do miski, skropić sokiem cytrynowym i zagnieść „ciasto”. Podzielić na osiem porcji. Porcjami ciasta wylepić dno plastikowych pojemników (średnica – 8 cm) wyłożonych paskami papieru do pieczenia (to ułatwi nam później wyjęcie ciastek z pojemników). Wstawić do lodówki lub zamrażarki.
Krok 2 – jagodowy sorbet. Jagody zmiksować blenderem. Dosłodzić miodem i wymieszać. Uzyskany sorbet nakładać do pojemników jako kolejna warstwa ciastek. Łyżeczką starannie wygładzić wierzch. Wstawić do zamrażarki.
Krok 3 – kokosowy krem. Schłodzoną puszkę z mlekiem kokosowym wyjąć ostrożnie (tzn. nie potrząsać) z lodówki. Otworzyć. Oddzieloną na wierzchu śmietankę przełożyć do miski. Pozostałą wodę zlać, nie wylewać – można ją wypić (zawiera elektrolity, dobrze nawadnia) lub wykorzystać później do przyrządzenia jakiegoś koktajlu. Śmietankę kokosową ubić na pianę, pod koniec dodając ekstrakt waniliowy, miód i opcjonalnie odrobinę soku z jagód, który nada kremowi pastelowo fioletowej barwy. Kremem rozsmarować wierzch ciastek. Przed podaniem schłodzić jeszcze chwilkę w zamrażalniku.

Uwagi: Gdyby ktoś zamiast lodowych ciastek wołałby jednak tartę, wystarczy zrobić więcej „spodu”, wyłożyć nim formę do tarty, środek wypełnić jagodami lub borówkami(świeżymi, nie mrożonymi), na wierzch ozdobić kokosowym kremem. Na kolejnych etapach przygotowania – zamiast w zamrażarce, schładzać ciasto w lodówce.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }