Pieczone pączki

Tradycyjne pączki są deserem kalorycznym, co psuje ich dietetyczną reputację i może zniechęcać do konsumowania. Ale pączki można podrasować – do ciasta dodać mąki pełnoziarnistej, zmniejszyć dodatek cukru, jako nadzienia użyć niskosłodzonego dżemu, a na koniec upiec zamiast smażyć.
Takie pączki można jeść z poczuciem kompromisu między przyjemnością a wartością odżywczą.

[nfacts title=”PIECZONE PĄCZKI” serving=”1 pączek” kj=”824″ kcal=”197″ protein=”1,8″ fat=”6,8″ carbohydrate=”32,2″ sugar=”9,2″ fiber=”1,2″ alignment=”right”]

Składniki na 16-18 pączków:
– 300 g mąki pszennej białej (2 szkl.)
– 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    (1/2 szkl.)
– 50 g cukru brązowego (1/4 szkl.)
– 10 g cukru waniliowego (2 łyżeczki)
– 7 g soli (1 czubata łyżeczka)
– 60 g oleju kokosowego (1//4 szkl.)
– 40 g świeżych drożdży
– 200 ml wody (1 szkl.)
– dżem niskosłodzony (ok. 100 g) (*)
DODATKOWO:
– 30 g cukru pudru (3 łyżki)

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem wymieszać z dwiema łyżkami mąki.
Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na 15-20 minut w ciepłym miejscu.
2. W dużej misce wymieszać suche składniki – obie mąki, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, stopiony olej kokosowy. Dodać zaczyn i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na jedną godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, na stolnicy posypanej mąką.
Na połowie placka szklanką zaznaczyć kółka, na środku każdego ułożyć po łyżeczce dżemu. Pozostałą połową placka przykryć górną część, a następnie szklanką wyciąć okrągłe pączki.
4. Pączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, aż pączki zarumienią się.
Upieczone pączki oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi: (*) Zamiast dżemu może być marmolada lub inne słodkie nadzienie.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }