Trufle moreLOVE

Najpierw byłam niezdecydowana i przez to zestresowałam się. Czy te morele połączyć z figami, czy tylko same morele, czy dodać sok cytrynowy, czy może lepsza byłaby pomarańcza… Ale w końcu poszłam do kuchni. Za oknem przepiękna zima, w tle jazz. Wpadłam w lepszy klimat. Dodałam nie tylko sok cytrynowy, ale też skórkę. Dorzuciłam trochę suszonych wiśni (a nawet wszystkie, które mi zostały). Potem spróbowałam i zdecydowałam, że nie będzie poprawek. To ostateczna wersja „morelove”.

Trufle moreLOVESkładniki na 24 trufle:
– 120 g moreli suszonych
– 30 g wiśni suszonych
– 30 g płatków owsianych (1/3 szkl.)
– 30 g migdałów (1/3 szkl.)
– 30 g orzechów nerkowca (1/3 szkl.)
– 40 g wiórków kokosowych (1/2 szkl.)
– 20 g oleju kokosowego (1 1/2 łyżki)
– 3 łyżki soku cytrynowego
– skórka otarta z połowy cytryny
Dodatkowo:
– wiórki kokosowe (panierka)

Wartość odżywcza
TRUFLE MORELOVE
1 trufel
Energia kJ
Energia kcal
241
58
Białko g 1,0
Tłuszcz g 3,6
Węglowodany g
w tym:
cukry g
5,5
 
2,6
Błonnik pokarmowy g 1,3

Morele opłukać i osuszyć. Jeśli są bardzo suche, można dodatkowo namoczyć na parę chwil w przegotowanej wodzie. Migdały, orzechy, wiórki kokosowe i płatki owsiane rozdrobnić w malakserze. Dodać morele, wiśnie, cytrynową skórkę i sok. Zmiksować. Na koniec wmieszać olej kokosowy.
Masę schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę). Uformować kulki i obtoczyć w kokosowej panierce. Ułożyć w zamykanym pojemniku, szklanym lub plastikowym. Przed podaniem schodzić 2-3 godziny w lodówce. Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }