Chili z dynią

Chili con calabaza czyli chili z dynią. To kolejny pomysł na to jak dzięki smakom i kolorom uczynić obiad niezapomnianym. Posiłek dobry na chłody i słoty. Po jego spożyciu robi się cieplej, weselej i tak jakoś beztrosko. I nie bójcie się ostrych przypraw, bo to właśnie w nich tkwi moc tej potrawy, to one uwydatniają jej urodę i to dzięki nim odkryjcie w sobie tęsknotę za Meksykiem :)

Składniki na 4 porcje:
– 150 g czerwonej fasoli Kidney(*)
– 500 g miąższu dyni
– 350 g pomidorów (3 średnie)
– 150 g czerwonej papryki (1 średnia)
– 120 g cebuli (2 średnie)
– 30 g suszonych pomidorów (3-4 szt.)
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 łyżka chilli
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
– 2 łyżeczki oregano
– szczypta pieprzu (cayenne lub czarnego)
– sól
– świeża kolendra lub natka pietruszki
– 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Fasolę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na noc lub minimum 2 godziny. Po tym czasie gotujemy 30-40 minut do miękkości. Posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy na oliwie. Gdy lekko zarumienią się dodajemy cząstki dyni, pomidorów, papryki oraz przyprawy. Dusimy około 15 minut, aż większość soków odparuje, a dynia zmięknie. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę, posiekaną natkę pietruszki lub kolendry. Mieszając, podgrzewamy jeszcze przez parę chwil. Podajemy z tortillami lub ryżem.
Uwagi: (*) Na zdjęciach wyjątkowo potrawa z czarną fasolą żółwiową.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }