Dyniowe curry

Pod koniec jesieni moja zamrażalka napełnia się paroma kilogramami dyni (ilość limitowana jest jedynie pojemnością zamrażarki). Dzięki tym zapasom przez całą zimę mogę przyrządzać na bazie dyni rożne specjały, w tym zupy-kremy, warzywne gulasze oraz ulubione dyniowe curry.

Składniki na 4 porcje:
– 450 g dyni (świeżej lub mrożonej)
– 150 g marchwi
– 150 g czerwonej papryki
– 100 g korzenia pietruszki
– 100 g pora
– 2-3 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– 4 łyżeczki curry
– sól

Dynię kroimy w cząstki, marchew, korzeń pietruszki i por – w talarki, paprykę – w drobną kostkę lub trójkąty. To mój sposób, ale tak na prawdę jak pokroimy te warzywa nie ma wiekszego znaczenia, byleby były rozdrobnione. W każdym razie jak już uporamy się z krojeniem warzyw, zalewamy je niewielką ilością wrzątku i dusimy. Po 10 minutach
dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, curry oraz sól, ewentualnie uzupełniamy wodę.
Po kolejnych 5 minutach duszenia warzywa powinny być miękkie, a płyn – niemalże całkowicie odparowany. Wtedy jeszcze tylko dodajemy listki natki (całe lub posiekane) i danie jest gotowe. Doskonale komponuje się z ryżem (tu szczególnie polecam basmati lub jaśminowy), prażonymi pestkami dyni oraz płatkami sojowymi.

Uwagi: Zamiast curry możemy dodać inne przyprawy. Do tej kompozycji warzyw świetnie pasuje papryka (słodka + odrobina chilli) oraz imbir. Zamiast soli możemy też użyć jakieś przyprawy uniwersalnej na bazie suszonych warzyw i soli. Ilości warzyw podałam bardzo precyzyjnie, ale nie trzeba tak ściśle trzymać się proporcji. Najważniejsze jest, aby dynia stanowiła około połowę wszystkich składników, natomiast to czy damy więcej marchewki, papryki czy pora to już kwestia gustu i tego, co akurat mamy pod ręką.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }