Gulasz dyniowy

Dynia i pomidory. Można je na różne sposoby łączyć, doprawiać i zawsze wychodzi coś smacznego. Tym razem inspiracją była kuchnia węgierska. Sposób przyrządzenia tego dania jest podobny do gulaszu, tylko zamiast mięsa jest dynia. Oczywiście nie mogło się obejść bez duuużej ilości papryki – jest i świeża, i suszona, zarówno słodka, jak i chilli.

Składniki na 4 porcje:
– 400 g pomidorów (3-4 średnie)
– 200 g dyni (świeżej lub mrożonej)
– 100 g marchwi (1 średnia)
– 150 g czerwonej papryki
– 60 g cebuli (1 średniA)
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju lub oliwy
– 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżeczka płatków chilli
– natka pietruszki
– sól

Pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek podsmażamy na oliwie. Gdy się lekko zarumienią dodajemy cząstki dyni, papryki i marchwi. Podgrzewamy 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, płatki chilli, paprykę słodką oraz sól. Dusimy około 10 minut, aż warzywa zmiękną, a sok z pomidorów odparuje. Przed podaniem wymieszać z listkami pietruszki.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }