Jarski bigos

Bo w bigosie najważniejsze są kapusta i przyprawy :)

Jarski bigosSkładniki na 4 porcje:
– 500 g kapusty kiszonej
– 20 g grzybów suszonych
– 100 g marchwi (1 średnia)
– 60 g cebula (1 średnia)
– 1-2 ząbki czosnku
– 15 g koncentratu pomidorowego (1 łyżka)
– 2 łyżki octu winnego balsamicznego
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 listek laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 2-3 jagody jałowca
– kminek, majeranek, świeżo zmielony pieprz

Grzyby dokładnie opłukać, wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wrzątku na minimum 30 minut, po czym gotować przez 15 minut. Dodać kapustę kiszoną, startą marchew, podsmażoną na oleju drobno posiekaną cebulę i czosnek, listek laurowy, ziele angielskie, odrobinę kminku i jagody jałowca. Całość dusić przez minimum 30 minut mieszając co jakiś czas, ewentualnie dolewając niewielką ilość wody. Pod koniec doprawić bigos koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym, majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Przepis opublikowano w magazynie VEGE 12/1 (61/62)

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }