Jesienna zupa dyniowa

Przyrządzenie zupy z dyni jest banalnie proste. Trzeba ją tylko pokroić, ugotować (wystarczy 10 minut), a potem zmiksować i doprawić. Ja łączę ją zwykle z innymi warzywami. W mojej ulubionej wersji jesiennej nie może zabraknąć czerwonej papryki.

Składniki na 4 porcje:
– 500 g miąższu dyni
– 100 g marchwi (1 średnia)
– 150 g czerwonej papryki (1 średnia)
– 50 g pora (kawałek)
– 1 średni korzeń pietruszki
– kawałek korzenia selera
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 2 ząbki czosnku
– sól

Dynię pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody, gotować 10 minut, po czym zmiksować lub rozgnieść na puree. W międzyczasie do drugiego garnka wrzucić pozostałe warzywa (cząstki papryki, talarki marchwi, krążki pora, starty korzeń selera i pietruszki, zmiażdżony czosnek), zalać 1,5 szklanki wrzącej wody i gotować, również około 10 minut. Dodać puree z dyni, doprawić papryką oraz solą, zagotować.
Uwagi: Dodatkowo można zupę wzbogacić łyżką masła lub śmietanką.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }