Krem z zielonych warzyw

Zaletą tej zupy oprócz wszystkich zieleonych wartości, które wnosi do organizmu jest to, że jest sycąca (bo gęsta i bogata w błonnik), dość szybka w przygotowaniu oraz dobra na każdą porę roku (niech żyją mrożonki!). Poza tym to zupa, która nie wymaga dodatku soli. Dodatek soli powoduje wręcz, że jej łagodny smak gdzieś się zatraca.
Słodki groszek, aromatyczna bazylia, odrobina czosnku w tle… To najważniejsze.
Nic więcej nie trzeba.

Składniki na 4 porcje:
– 300 g mrożonego zielonego groszku
– 225 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
– 200 g ziemniaków (2-3 średnie)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki suszonej bazylii
– szczypta mielonego pieprzu
– natka pietruszki

Groszek, szpinak, pokrojone w kostkę ziemniaki zalać 400 ml wrzątku. Gotować 10 minut, po czym zmiksować, doprawić zmiażdżonymi ząbkami czosnku, bazylią i pieprzem. Ponownie zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, nakładać na talerze.
Uwagi: Zamiast bazylii może być oregano lub tymianek.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }