Pieczone placki kukurydziane

Nazwa przepisu może być myląca, bo placki kojarzą się z daniem obiadowym podawanym na ciepło. A to są bardziej wytrawne ciastka, cienkie, chrupiące, do jedzenia po ostudzeniu, na zimno, jako przekąska, jako zamiennik pieczywa, raczej na kolację niż na obiad. Do tego jogurt, kefir, maślanka i jakieś świeże warzywo do pochrupania… Ale to moja wersja. Jeśli ktoś chce, to z tych samych składników można wyczarować danie obiadowe, placki chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Wystarczy uformować grubsze placki, zwiększyć temperaturę do 180-200°C i skrócić czas pieczenia o połowę. Poza tym dodatki… Poniższej prezentuję bazową, minimalistyczną recepturę. Można ją ubarwić dodatkiem drobno pokrojonej papryki, chili, szczypiorku czy natki pietruszki.

[nfacts title=”PLACKI KUKURYDZIANE” serving=”1 porcja (4 placki)” kj=”1113″ kcal=”266″ protein=”7,0″ fat=”3,1″ carbohydrate=”52,5″ sugar=”0,8″ fiber=”6,7″ alignment=”right”]

Składniki na 4 porcje (16 placków):
– 250 g ziemniaków
– 200 g kaszy kukurydzianej (1 ¼ szkl.)
– 90 g świeżej kukurydzy
   ściętej z kolby (2/3 szkl.)
– 20 g mielonego siemienia lnianego
   (2 łyżki)
– 2/3 łyżeczki soli (4 g)
– 200 ml wody z gotowania ziemniaków
   lub przegotowanej (niepełna szkl.)
– olej kokosowy (1/2 łyżeczki, do pieczenia)

1. Ziemniaki (umyte, obrane, pokrojone w cząstki) ugotować w niewielkiej ilości wody (wody powinno być jedynie tyle, by przykrywała ziemniaki).
2. Gorącym wywarem z ziemniaków zalać kaszę kukurydzianą (zamiast wywaru może być przegotowana woda). Przykryć i pozostawić do napęcznienia na 30 minut.
3. Do kaszy dodać rozgniecione ziemniaki, kukurydzę otartą z kolby, zmielone siemię lniane i sól. Całość wymieszać.
4. W dłoniach formować cienkie, okrągłe placki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym olejem kokosowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, ustawionego na termoobieg. Piec około 20-30 minut, aż placki wysuszą się i delikatnie zarumienią. W połowie pieczenia przełożyć placki na drugą stronę.
Po upieczeniu, pozostawić w uchylonym piekarniku, by dosuszyły się.
5. Ostudzone placki można przechowywać w lodówce (przełożone papierowym ręcznikiem, w szczelnym pojemniku lub torebce do żywności) maksymalnie do 2-3 dni.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }