Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa mogą spełnić się na talerzu jako obowiązkowa porcja warzyw, albo jako przystawka podana z kremowym dipem, albo… albo jak upieczemy tych warzyw za dużo, to możemy potem je pokroić i przyrządzić sałatkę, lub zmiksować i zamienić w pastę do kanapek, farsz itp.

Składniki na 4 porcje:
– 4 średnie marchewki (300 g)
– 2 średnie pietruszki (150 g)
– 2 średnie podłużne buraki (200 g)
– 1 czerwona cebula (80 g)
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki octu winnego balsamicznego
– 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
– sól i pieprz

Warzywa obrać, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Przekroić wzdłuż, a następnie na ćwiartki.
[nfacts title=”PIECZONE WARZYWA KORZENIOWE” serving=”1 porcja” kj=”360″ kcal=”86″ protein=”2,8″ fat=”3,6″ carbohydrate=”10,7″ sugar=”6,3″ fiber=”5,7″ alignment=”right”]

Kształt nie jest istotny, ważne jest jednak, by kawałki warzyw były zbliżonej wielkości.
Cząstki warzyw oraz ząbki czosnku przełożyć do miski, dodać rozmaryn, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą, octem balsamicznym i wymieszać.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C. Gotowe warzywa po nakłuciu widelcem powinny być lekko miękkie i jednocześnie nadal jędrne.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }