Pomidorowy pasztet z czarnej soczewicy

Jakiś czas temu kupiłam czarną soczewicę (beluga). Miałam coś z niej przyrządzić, ale ciągle to odkładałam. W końcu zaczął zbliżać się koniec terminu ważności, no i wtedy już musiałam coś postanowić. I wyczarował mi się ten oto pasztet.

Składniki na ok. 750 g pasztetu:
– 200 g czarnej soczewicy (1 szkl.)
– 100 g marchwi (1 średnia)
– 100 g ziemniaka (1 średni)
– 80 g cebula (1 średnia)
– 2-3 ząbki czosnku
– 30 g suszonych pomidorów
– 30 g koncentratu (2 łyżki)
– 40 g kaszy manny (1/4 szkl.)
– 2 jajka
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– po 1 łyżeczce chilli, słodkiej papryki
   w proszku, tymianku i bazylii
– 2 łyżeczki majeranku
– sól, pieprz

Soczewicę zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut, ugotować do miękkości wraz z warzywami, a następnie ugnieść tłuczkiem na gładką masę lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oliwie. Suszone pomidory pokroić w drobne cząstki. Natkę pietruszki posiekać. Do masy soczewicowej dodać podsmażoną cebulę,
zmiażdżone czosnki, cząstki suszonych pomidorów, posiekaną natkę, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz jajka. Całość wymieszać i przenieść do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed pokrojeniem pasztet ostudzić.
Sposób przechowywania: Pasztet przechowywać w lodówce maksymalnie
do 4 dni. Jeśli przyrządzimy za dużo można również zamrozić.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }