Sojowe bolognese

Klasyczne włoskie danie w wersji wegetariańskiej. Nie powiem, że jest lepsze, jest po prostu inne, no i z pewnością lżejsze, bo nie smażone. Do jego przyrządzenia wykorzystuję sok pomidorowy.
Podczas gotowania granulat sojowy wchłania sok i robi się… pomidorowy.

Składniki na 4 porcje:
– 750 ml soku pomidorowego
– 150 g cebuli (1-2 średnie)
– 150 g czerwonej papryki
– 60 g selera naciowego
– 40 g marchwi (1/2 średniej)
– 100 g granulatu sojowego
– 2-3 ząbki czosnku
– po 1 łyżeczce bazylii, oregano i tymianku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

Granulat sojowy zalać sokiem pomidorowym, zagotować. Dodać drobno posiekaną cebulę, paprykę, łodygi selera oraz startą marchew. Gotować 15 minut. W tym czasie większość płynu powinna zostać wchłonięta przez granulat. Przyprawić czosnkiem, bazylią, oregano, tymiankiem i papryką, po czym gotować kolejne 5 minut, aż sos będzie gęsty.
Podawać tradycyjnie z makaronem tagliatelle (wstążki) lub spaghetti. Przed podaniem polać oliwą z oliwek (1/2 -1 łyżka na porcję).

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }