Warzywne farfalle

Tajemnica atrakcyjności tej potrawy tkwi w jej kolorach oraz „muszkatołowej duszy”. Sprawdza się na co dzień (proste, szybkie przygotowanie) i od święta (ciekawy smak).

Składniki na 4 porcje:
– 250 g makaronu farfalle (kokardki)
– 200 g marchewki (2 średnie)
– 400 g brokułów (4 duże różyczki)
– 100 g cebuli (1 średnia)
– 200 ml chudego mleka (niepełna szklanka)
– 35 g mąki pszennej (1/4 szkl.)
– 50 g parmezanu
– 1 łyżka oleju
– świeżo starta gałka muszkatołowa
– sól, pieprz

Makaron ugotować, odcedzić. Marchew pokroić w krążki, brokuły rozdzielić na drobne różyczki, wrzucić do wrzątku i gotować 10 minut do miękkości. Warzywa odcedzić, wywar pozostawić. Cebule pokroić drobno, podsmażyć na oleju. Mąkę wymieszać z chłodnym mlekiem, dodać do cebuli, wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć, cały czas mieszając dodawać wywar z warzyw i podgrzewać, aż do momentu uzyskania konsystencji sosu. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać ugotowane warzywa i makaron, wymieszać. Przed podaniem posypać startym parmezanem.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }