Trufle orzechowo-kawowe

Miały być batony energetyczne z kofeiną i kapsaicyną, a więc z kawą, kakao, chili…
Ale wyszło mi coś bardziej eleganckiego. Czyli znowu (znowu!) trufle. Energetyzujące i energetyczne. Doprawione espresso, które uwydatnia smak orzechów i kakao.

Wartość odżywcza
TRUFLE ORZECHOWO-KAWOWE
1 trufel
Energia kJ
Energia kcal
203
49
Białko g 0,9
Tłuszcz g 2,7
Węglowodany g
w tym:
cukry g
5,3
 
1,2
Błonnik pokarmowy g 0,9

Składniki na 24 trufle:
– 120 g miękkich daktyli
– 60 g mieszanki orzechów laskowych,
   brazylijskich, migdałów (1/2 szkl.)
– 50 g płatków owsianych (1/2 szk.)
– 20 g oleju kokosowego (1 czubata łyżka)
– 25 ml mocnej kawy (espresso)
– 15 g kakao naturalnego (2 łyżki) +
   dodatkowa ok. 1 łyżka do obtoczenia trufli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– szczypta soli

Orzechy, płatki owsiane, kakao i sól rozdrobnić w malakserze. Kontynuować dodając porcjami daktyle, kawę oraz ekstrakt waniliowy i na końcu – roztopiony olej kokosowy. Masę schłodzić w lodówce (15-20 minut). Formować trufle wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kakao i układać w pojemniku wyłożonym papierem pergaminowym. Przed podaniem schłodzić w lodówce (minimum 2 godz.).

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }