Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Los improwizowanych potraw bywa różny – czasem odchodzą w zapomnienie, gdy tylko znikną z talerza, a czasem, podobnie jak ta zapiekanka, wywołują warte ponownego doświadczenia uczucie przyjemności.

Składniki na 4 porcje:
– 1 kg ziemniaków
– 30 g suszonych borowików
– 2-3 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– suszony rozmaryn
– mielony czarny pieprz, sól
– 4 jajka

Grzyby dokładnie opłukać, zalać gorącą wodą (tylko tyle, by były zanurzone),
odstawić na minimum 30 minut, ugotować (15 minut wystarczy) i pokroić. Ziemniaki obrać, zalać wrzątkiem, podgotować
(10 minut wystarczy). po czym odcedzić, ostudzić i pokroić na plasterki.
Do ziemniaków dodać borowiki, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę, rozmaryn, sól, pieprz oraz jajka. Całość wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub formy wyłożonej papierem pergaminowym. Piec 20-30 minut w temperaturze 200°C.
Uwagi: (*) Zamiast suszonych borowików mogą być podgrzybki lub inne grzyby. (**) 1-2 jajka można zastąpić chudą śmietaną lub jogurtem naturalnym (50-100 g).

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }