Bułki orkiszowe

Lubię bułki o nieregularnych kształtach, zwłaszcza, gdy jestem przekonana o idealnym wnętrzu. Ziarno orkiszu w porównaniu z pszenicą zawiera więcej białka (wynika to m.in. z podwyższonej zawartości lizyny, leucyny i izoleucyny), nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowego, linolowego), witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Zjeść na pewno warto, tylko najpierw trzeba upiec…

Składniki na 10 bułeczek:
– 550 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 30 g drożdży
– 8 g soli
– 50 g nasion (mix dyni, słonecznika i lnu)
– 375 ml letniej wody

Drożdże rozpuścić w 50 ml wody, dodać
jedną łyżkę mąki, wymieszać, odstawić na
15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę
wymieszać z solą i nasionami, dodać zaczyn,
pozostałą wodę, zagnieść ciasto (parę minut trzeba na to poświęcić), przykryć folią spożywczą lub bawełniana ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę. Uformować bułeczki, oprószyć lekko mąką, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę (50-60°C) na 20-30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 20 minut.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }