Chleb orkiszowy

Pieczywo z mąki orkiszowej nie jest tak puszyste i sprężyste jak pieczywo pszenne, ale wiele osób docenia je ze względu na wyjątkowy, lekko orzechowy smak i zapach. Ja z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, oprócz orkiszowych bułek, regularnie piekę pachnący, chrupiący drożdżowy chleb.

Składniki na 1 bochenek (ok. 0,7 kg):
– 500 g mąki orkiszowej, typ 2000
– 25 g drożdży
– 7 g soli (1 czubata łyżeczka)
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 330 ml wody

Drożdże rozpuścić z miodem, łyżką mąki
i 50 ml wody, odstawić na 15 minut.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę wody, oliwę, po czym zagnieść ciasto. Miskę
przykryć folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy (jednej dużej lub dwóch małych). Piec 30 minut w 50°C, zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C i piec kolejne 40-50 minut.
Uwagi: Zamiast świeżych drożdży można użyć suszonych – 40 g drożdży świeżych odpowiada około 11 g drożdży suszonych.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }