Pieczywo na zakwasie robi się łatwiej niż to drożdżowe. Jedyne co może zniechęcać to przygotowanie zakwasu. Jest to banalnie proste, ale wymaga czasu (na przygotowanie pierwszego zakwasu potrzebujemy minimum 5 dni). Jeśli zakwas już posiadamy możemy wziąć się do pieczenia, jeśli nie – z chleba nici, ale za parę dni…
Składniki na 2 bochenki (1 bochenek ok. 0,5 kg):
– 300 g zakwasu żytniego
– 300 g mąki żytniej razowej (3 szkl.)
– 160 g mąki pszennej razowej (1 1/4 szkl.)
– 140 g mąki pszennej, typ 550 (1 szkl.)
– 270 ml wody
– 12 g soli (2 łyżeczki)
– 1 łyżeczka oliwy lub oleju
Krok 1 – przygotowanie ciasta. Mąkę wymieszać z solą, dodać zakwas, wodę, zagnieść ciasto. Nie trzeba tego robić tak długo jak w przypadku ciasta drożdżowego, wystarczy, że wszystkie składniki dobrze się połączą, po czy odstawiamy na 30 minut.
Krok 2 – wyrastanie ciasta. Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy okrągłe bochenki. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz delikatnie
oprószonej mąką. Przykrywamy folią spożywczą, żeby nie wyschły i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 3 – pieczenie. Wyrośnięte bochenki smarujemy z wierzchu odrobiną oliwy lub oleju (żeby nie wyschły) i nacinamy w paru miejscach (żeby zapobiec „pękaniu” chleba). Pieczemy 10 minut w temperaturze 60°C, kolejne 10 minut w temperaturze 150°C i 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
Uwagi: (*) Aby chleb za bardzo nie wysechł warto spryskać wnętrze piekarnika w trakcie pieczenia spryskać wodą. (**) Jeśli nie chcemy, aby chleb miał zbyt twardą skórkę, po upieczeniu można owinąć go luźno folią aluminiową i tak pozostawić do wystudzenia.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>