Daktylowy sernik z nerkowców

Sernik, który marzył mi się tak długo, aż wreszcie się ziścił. Nie chodzi o to, że jest z nerkowców, ale o to, że przemyciłam do jego „podstawy” trochę fig, migdałów i kokosa.
No i przede wszystkim to, że jest daktylowy… Teraz jest jakaś moda na te wszystkie syropy (np. z agawy), a ja uwielbiam daktyle, więc… użyłam syropu daktylowego :)
To dzięki niemu ten różowawy kolor wypełnienia i wpadająca w burgund polewa…

Sernik z nerkowcow daktylowy 01Składniki na 8 porcji:
SPÓD
– 40 g migdałów (1/3 szkl.)
– 30 g płatków owsianych (1/3 szkl.)
– 30 miękkich daktyli (6 szt.)
– 30 g fig (2-3 szt.)
– 1 łyżka wody (jeśli owoce są zbyt suche)
– 20 g wiórków kokosowych
– szczypta soli


„FILLING”
– 250 g orzechów nerkowca (2 szkl. ) namoczonych na noc
   i odsączonych (po tej akcji powinny ważyć około 350 g)
Sernik z nerkowcow daktylowy 03– 60-75 ml soku cytrynowego
   (z jednej dużej cytryny)
– 75 g syropu daktylowego (1/3 szkl.)
– 45 g oleju kokosowego (3 łyżki)
– laska wanilii lub 1 łyżeczka
   ekstraktu waniliowego
POLEWA
– 25 g syropu daktylowego (2 łyżki)
– 10 g oleju kokosowego (2 łyżeczki)
– parę kropli ekstraktu waniliowego

Krok 1 – spód. Migdały, płatki, wiórki, sól zmiksować w malakserze. Dodać figi i daktyle. Ponownie zmiksować. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać odrobinę wody (dosłownie 1 łyżkę).
Masą wylepić dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożonej wcześniej papierem do pieczenie (to niekonieczne, ale praktyczne). Wstawić do lodówki lub zamrażarki.
Krok 2 – filling (orzechowe wypełnienie). Do odsączonych nerkowców dodać sok cytrynowy oraz syrop daktylowy. Zmiksować blenderem. Następnie dodać upłynniony olej kokosowy (wystarczy parę chwil ogrzać w kąpieli wodnej) oraz nasionka z laski wanilii, ewentualnie ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Najwygodniej będzie jeszcze raz zaangażować blender. Uzyskaną masę przelać na wcześniej przygotowany spód. Formę przykryć folią spożywczą lub aluminiową i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny.
Krok 3 – polewa. Syrop daktylowy wymieszać ze stopionym olejem kokosowym i paroma kroplami ekstraktu waniliowego. Uzyskanym „sosem” polać schłodzony sernik. Pod wpływem niskiej temperatury ciasta polewa stężeje.
Ciasto można przechowywać w zamrażarce przez 1-2 tygodnie. Jeśli chcemy by było bardziej miękkie warto wystawić je z zamrażarki na około 30 minut przed podaniem.
Uwagi: Z podanych składników wyjdzie skromna, ale pożywana, około 700-gramowa porcja. Jeśli potrzebujemy czegoś bardziej spektakularnego w sensie „wzrostu” proponuję zwiększyć składniki wypełnienia o połowę lub razy dwa.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=177]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }