Herbata Rumianek & Vanilia

chamomilevanilla-02Podobną herbatę piłam w wersji ekspresowej. Była to jedna z najprzyjemniejszych jakie smakowałam, dlatego postanowiłam odtworzyć jej smak – łagodny, ziołowy, słodkawy (dzięki lukrecji) i waniliowy.
Uwzględnione zioła korzystnie wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego i nastrój (działanie łagodnie uspokajające). No i zapach cytrusów, który sam w sobie wywołuje uśmiech…
chamomilevanilla-01

Składniki na 100 g (20 porcji):
– 20 g koszyczków rumianku
– 15 g nasion kopru
– 15 g kwiatu lipy
– 15 g liści melisy
– 15 g korzenia lukrecji
– 10 g suszonej skórki z pomarańczy (*)
– 5 g suszonej skórki z cytryny
– 1 duża laska wanilii (5 g)

Całość wymieszać :)
Przechowywać w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku lub metalowej puszce.
Przygotowanie naparu: Porcję herbaty (1 czubata łyżka) zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 15 minut.
Uwagi: (*) Suszoną skórkę z pomarańczy i cytryny można przygotować samodzielnie. – Ważne jest, by wybrać owoce z ładną, „zdrową”, nieuszkodzoną skórką, a następnie dokładnie je wyszorować wodą z płynem (sama woda nie usunie wosku pokrywającego skórkę) i sparzyć wrzątkiem. Następnie obrać bardzo cienko, zewnętrzną zabarwioną część skórki (białe gąbczaste albedo jest gorzkie), pokroić na jednakowej wielkości kawałki i suszyć w temperaturze 60-80°C, aż skórka pod naciskiem będzie się kruszyć.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=215]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }