Prosta receptura. Suszone grzyby, rozmaryn, pieprz i czosnek.
Tylko tyle potrzeba, aby uzyskać aromat przywołujący magię świąt…
Składniki na około 2 litry zupy:
– 100 g suszonych grzybów
– warzywa na wywar (2 marchewki, korzeń
pietruszki, kawałek selera, 1 cebula)
– 2 ząbki czosnku
– 2 gałązki rozmarynu
– 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
– sól do smaku
Suszone grzyby dokładnie opłukać w zimnej wodzie, włożyć do miseczki, zalać wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia grzyby wraz wodą przelać do garnka. Dodać obrane i opłukane warzywa, czosnek, rozmaryn oraz ziarenka pieprzu. Dolać wodę w takiej ilości, aby w sumie było 2 litry płynu. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Wywar przecedzić przez gęste sito, po czym z powrotem przelać do garnka. Dodać grzyby (pokrojone w paseczki lub w całości, jak kto lubi), dodatkowo opcjonalnie pokrojoną w talarki marchewkę. Doprawić solą i ponownie zagotować. Podawać z makaronem (np. łazanki, kokardki lub fantazyjne gwiazdki).
Przepis opublikowano w magazynie VEGE 12/1 (61/62)
Chcesz więcej? – Popatrz >>>