Babka waniliowo-czekoladowa

Z podanych składników można zrobić jedną babę lub parę mniejszych mini babek, tak jak to było w tym przypadku.
Z góry uprzedzam, że nie jest to ciasto niskokaloryczne i dietetyczne w swej recepturze. Biała mąka, biały cukier…
ale cóż zbliżają się święta, a to okazja do tego, by przyrządzić coś odbiegającego od reguły. Przy okazji życzę świętego spokoju, dużo przyjemności i wiosennego słońca!

Składniki na 12 porcji:
– 275 g mąki pszennej (2 szkl.)
– 4 jajka
– 200 g cukru pudru
– 200 g masła
– 120 ml mleka (1/2 szkl.)
– 30 g kakao (2 łyżki)
– 15 g cukru waniliowego (1 łyżka)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 100 g rodzynek (2/3 szk.)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i podzielić na dwie równe części. Jedną wymieszać z kakao, drugą z cukrem waniliowym i kurkumą. Masło utrzeć na gładką masę z 3/4 cukru pudru i żółtkami. Dodać mleko, wymieszać. Dodać białka ubite na sztywną pianę z pozostałym cukrem pudrem. Ponownie wymieszać i podzielić masę na dwie części. Jedną wymieszać z mąką z kakao, drugą – z mąką z cukrem waniliowym oraz rodzynkami. Do natłuszczonej formy (lub mniejszych foremek) wlać najpierw masę waniliową, a potem czekoladową. Aby uzyskać marmurkową fakturę należy zrobić na powierzchni ciasta parę nacięć, dzięki czemu część ciemnej masy spłynie do masy jasnej. Piec 40-50 minut w temperaturze 180°C. Ostudzoną babkę można ozdobić polewą czekoladową lub lukrem.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }