Słodkie, aromatyczne daktyle, migdały, miodowo-kokosowe tło. Energetyczne i nieobciążające żołądka. Coś specjalnie dla tych, którzy potrzebują dużo energii.
Składniki na 16 batoników:
– 100 g płatków owsianych (1 szkl.)
– 75 g daktyli
– 75 g migdałów
– 75 g płynnego miodu
– 20 g wiórków kokosowych (1/4 szkl.)
– 40 g oleju kokosowego (3 łyżki)
Tłuszcz kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać miód, drobno pokrojone migdaly, wymieszać. 1/3 migdałów zmielić (użyłam gotowych mielonych), 2/3 drobno posiekać (można wcześniej lekko podprażyć na patelni). Gdy czynności przygotowawcze mamy za sobą, czas na konkrety. – Płatki owsiane wsypujemy do miski, rozcieramy w dłoniach. Dodajemy posiekane i zmielone migdały oraz wiórki kokosowe. Po wymieszaniu składników sypkich dodajemy daktyle nasączone miodowo-kokosową emulsją. Bardzo dokładnie mieszamy. Gdy całość się sklei formujemy batoniki: odrywamy kawałki masy, lepimy w dłoniach kulki, po czym spłaszczamy tak, by uzyskać zgrabne krążki. Przekładamy do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia, schładzamy w lodówce.
Sposób przechowywania: Przechowywać w lodówce w szczelnym plastikowym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia :)
Uwagi: Oczywiście zamiast okrągłych możemy uformować batoniki prostokątne – wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, schładzamy, kroimy – tak jak w przepisie na batoniki żurawinowo-dyniowe.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>