Daktyle – słodkie, miękkie, po zmiksowaniu gładkie. Często stanowią bazę wegańskich ciast, batonów, trufli, cukierków itp. Ich przyjemną lecz intensywną karmelową słodycz można zrównoważyć dodatkiem soku cytrusowego lub kwaskowych owoców (np. wiśnie).
Aby uzyskać masę umożliwiającą tworzenie daktylowych słodyczy, wystarczy zmiksować daktyle z dodatkami – orzechami, nasionami itd. Proporcje zależą od konsystencji i smaku
jaki chcemy uzyskać. Jednak zwykle 50-70% masy tego typu wyrobów stanowią daktyle, ewentualnie daktyle + inne owoce suszone. Eksperymentowałam z paroma kombinacjami, ale ta stała się moim faworytem. A te suszone wiśnie…
W zasadzie kupiłam je z myślą o tych daktylowych batonikach – mocno wiśniowych, z malinowo-waniliowym tłem.
Składniki na 8 batonów:
– 160 g suszonych daktyli
– 40 g suszonych wiśni
– 20 g suszonej żurawiny
– 20 g liofilizowanych malin
– 160 g migdałów
-1/2 laski wanilii + 1/2 łyżki wody
[nfacts title=”BATONIKI CHERRY BERRY” serving=”1 porcja = 1 batonik” kj=”824″ kcal=”197″ protein=”4,8″ fat=”10,7″ carbohydrate=”20,6″ sugar=”6,9″ fiber=”5,6″ alignment=”right”]
Daktyle przepłukać przegotowaną wodą – dzięki temu będą lekko wilgotne i łatwiej będzie połączyć z nimi pozostałe składniki. Migdały, suszone wiśnie, żurawinę i maliny rozdrobnić w malakserze. Dodać daktyle oraz nasiona z wanilii rozcieńczone odrobiną wody. Całość zmiksować.
Uzyskaną masę przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie, a następnie przygnieść dłońmi tak, by tworzyła zwartą całość, a wierzch był gładki.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia, a następnie pokroić.
Batoniki można przechowywać w lodówce w plastikowym pojemniku do 2 tygodni.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>