Batoniki daktylowe z kokosem i cytryną

Batoniki energetyczne. Słodko-kwaśne.
Proste, nie ciężkie, bardzo odżywcze.

Wartość odżywcza
BATONIKI DAKTYLOWE
Z KOKOSEM I CYTRYNĄ

1 batonik
Energia kJ
Energia kcal
758
181
Białko g 3,3
Tłuszcz g 8,9
Węglowodany g
w tym:
cukry g
22,2
 
6,1
Błonnik pokarmowy g 4,1

Składniki na 12 batoników:
– 300 g miękkich daktyli (2 szkl.)
– 75 g orzechów nerkowca (2/3 szkl.)
– 50 g masła z nerkowców (3 łyżki)
– 75 g wiórków kokosowych (1 szkl.)
– 50 g płatków owsianych (1/2 szk.)
– 50 ml soku z cytryny (z jednej średniej)

Orzechy, wiórki kokosowe i płatki owsiane rozdrobnić w malakserze. Kontynuować rozdrabnianie, dodając porcjami daktyle, masło z nerkowców i sok cytrynowy.
Uzyskaną masę przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie i przygnieść dłońmi tak, by wierzch był gładki. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki, po schłodzeniu pokroić na batoniki.
Przechowywać w lodówce w zamykanym plastikowym pojemniku do 2 tygodni.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }