Jedne z najprostszych batoników. Trzy składniki – płatki, masło orzechowe i miód. Wszystko zdrowe i bez pieczenia. Szybko, praktycznie, przyjemnie (smakowo batony te przypominają mi trochę sezamki).
Z płatków kukurydzianych można zrezygnować, choć ja lubię, bo wnoszą element chrupkości. Sól też niby zbędna,
ale w tym przypadku jej szczypta pomaga wydobyć więcej smaku, więc polecam.
Składniki na 9 batonów:
– 200 g masła z orzechów arachidowych
– 150 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych (1 1/2 szkl.)
– 20 g płatków kukurydzianych (2/3 szkl.)
– 100 g miodu (płynnego lub miękkiego)
– sól (opcjonalnie, jeśli masło orzechowe jest niesolone)
[nfacts title=”BATONY ARACHIDOWE” serving=”1 baton ok. 50 g” kj=”986″ kcal=”236″ protein=”7,7″ fat=”12,5″ carbohydrate=”23,3″ sugar=”2,6″ fiber=”2,6″ alignment=”right”]
Masło orzechowe wymieszać z miodem.
2/3 płatków owsianych (ok. jedną szklankę) rozdrobnić w malakserze. Płatki kukurydziane lekko rozkruszyć w dłoniach. Rozdrobnione i nierozdrobnione płatki wymieszać, a następnie połączyć z orzechowo-miodową mieszanką. Uzyskaną masę przełożyć do formy do pieczenia lub innego płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wygładzić i docisnąć powierzchnię dłońmi.
Wstawić do lodówki minimum na 30 min. Po schłodzenie pokroić na prostokąty lub trójkąty. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>