Batony proteinowe truskawkowo-waniliowe

Batony proteinowe truskawkowo waniliowe 01Nie byłoby tych batonów, gdybym nie dostała słoja odżywki białkowej z prośbą,
by coś z tym zrobić. Koktajle? – Nic nowego. Batony? – No właśnie. Batony mogą zainteresować każdego, i tych, co potrzebują czegoś na szybko po treningu, i tych, co w ogóle potrzebują, byleby na słodko.
Tak więc powstały batony, słodkie, ale bez grama cukru. Są za to rozmaite dobrocie takie jak daktyle, nerkowce, płatki owsiane, wiórki kokosowe, no i gwóźdź programu – liofilizowane truskawki, których tyle co nic wystarczy, by spełniły się w roli aromatu.

Batony proteinowe truskawkowo waniliowe 03Składniki na 6 batonów:
– 100 g odżywki białkowej
   o smaku waniliowym
– 50 g płatków owsianych (1/2 szkl.)
– 50 g daktyli suszonych + 60 ml wody
– 50 g orzechów nerkowca
– 20 g wiórków kokosowych (1/4 szkl.)
– 20 g oleju kokosowego (1 1/2 łyżki)
– 12 g suszonej żurawiny (1 łyżka)
– 12 g truskawek liofilizowanych (garstka)

Daktyle pokroić w mniejsze kawałki, zalać gorącą wodą, odstawić do rozmiękczenia.
Olej kokosowy rozpuścić w „łaźni wodnej” lub w mikrofalówce. Płatki, orzechy, żurawinę, truskawki, wrzucić do malaksera i rozdrobnić. Uzyskaną sypką mieszankę wymieszać z odżywką białkową i wiórkami kokosowymi. Następnie dodać rozmiękczone daktyle połączone z upłynnionym olejem kokosowym. Całość wymieszać, zagnieść, po czym przełożyć do plastikowego pojemnika lub niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dłońmi wyrównać powierzchnię, po czym przykryć folia spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na godzinę (albo i dłużej) do schłodzenia.
Schłodzoną masę pokroić na kształt i podobieństwo batonów. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku wyłożonym nieprzywierającym papierem.
Wartość odżywcza: 1 baton (60 g) dostarcza 220 kcal, 14,2 g białka, 10,6 g tłuszczów, 17,6 g węglowodanów, 2,4 g błonnika pokarmowego.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=172]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }