Cantuccini

Cantucci lub zdrobniale cantuccini
to toskańskie migdałowe ciasteczka. Są proste w przygotowaniu, ale nieprzeciętne pod względem smaku i konsystencji. Dzięki użytym składnikom smakują jak biszkopty (inna nazwa cantuccini to „biszkopty z Prato”), natomiast pod względem twardości i wilgotności przypominają sucharki. Dzięki temu, że piecze się je dwukrotnie są niezwykle kruche i chrupkie.
Tradycyjnie przed jedzeniem cantucci macza się w słodkim winie (Vin Santo) lub kawie. Dobrze pasują również do herbaty lub mleka. Ja osobiście w niczym ich nie nasączam, bo nie chcę tracić przyjemności chrupania :)
Proponowana przeze mnie wersja jest modyfikacją oryginalnej receptury. – Większość białej mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą, zmieniłam nieco proporcje między składnikami, zrezygnowałam również z dodatku skórki cytrusowej.

Składniki na 45 ciasteczek:
– 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 szkl.)
– 140 g mąki pszennej zwykłej (1 szkl.)
– 175 g cukru trzcinowego (1 niepełna szkl.)
– 90 g migdałów (3/4 szkl.) (*)
– 60 g migdałów mielonych (1/2 szkl.)
– 20 g cukru waniliowego (1 czubata łyżka)
– 3 jajka
– 3/4 łyżeczki sody
– szczypta soli
– skórka cytrynowa lub pomarańczowa (opcja dla orędowników kulinarnych tradycji) (**)

Migdały posiekać (niezbyt drobno), uprażyć na suchej patelni, po czym ostudzić.
W jednej misce wymieszać obydwa rodzaje mąki, uprażone i mielone migdały, cukier waniliowy, sodę i sól. W drugiej utrzeć jajka z cukrem, dodać do składników sypkich i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części, z każdej uformować podłużny wałek. Wałki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć lekko ich boki. Piec 30 minut w temperaturze 175°C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na parę minut do ostudzenia. Przestudzone, ale nadal ciepłe wałki pokroić w poprzek na kromki o grubości 1 cm, po czym ułożyć z powrotem
na blasze. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C, włączyć termoobieg i piec kolejne 15 minut (parę minut z jednej, parę minut z drugiej strony), aż ciasteczka się zarumienią.
Modyfikacje: (*) Aby ciasteczka były bardziej zbliżone do pierwowzoru, można wzbogacić ich smak otartą skórką z cytryny lub pomarańczy. (**) Zamiast migdałów można dodać owoce suszone (pokrojone morele, śliwki lub żurawiny), orzechy lub czekoladę.
Sposób przechowywania: Jak przystało na sucharki cantuccini należą do wypieków trwałych. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują świeżość do paru tygodni.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=66]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }