Ciasteczka gryczane

Mąka gryczana, płatki gryczane, miód gryczany – bardziej gryczane ciasteczka być nie mogą. Podobnie jak ciasteczka owsiane, te również mają lekko piaskową konsystencję. Są słodkie (dużo miodu) i posiadają charakterystyczny, orzechowy posmak palonej gryki. Dla wzbogacenia smaku dodaję do nich trochę kandyzowanego ananasa, alternatywnie – skórkę pomarańczową (i jedna, i druga wersja jest tak samo dobra).

Składniki na 20 ciasteczek:
– 100 g mąki gryczanej (2/3 szkl.)
– 100 g płatków gryczanych (2/3 szkl.)
– 50 g mąki pszennej razowej (1/3 szkl.)
– 50 g mąki pszennej luksusowej (1/3 szkl.)
– 150 g miodu gryczanego (1/2 szkl.)
– 75 g masła śmietankowego
– 1 jajko
– 50 g cząstek kandyzowanego ananasa
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mieszamy ze sobą wszystkie rodzaje mąki, płatki gryczane i proszek do pieczenia. Dodajemy cząstki kandyzowanego ananasa, miód (powinien być płynny), pokrojone masło (powinno być miękkie) oraz jajko. Sprawnie i szybko zagniatamy ciasto, po czym wstawiamy je do zamrażalki na 15 minut. Odkrajamy kawałki schłodzonego ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }