Nasiona sezamu według hinduskich braminów są symbolem powodzenia i nieśmiertelności. Słodkie, chrupiące i bardzo sezamowe… Oto recepta na odrobinę przyjemności na dobry początek Szczęśliwego Nowego Roku.
Składniki na 30 porcji:
– 175 g mąki pszennej zwykłej (1 1/4 szkl.)
– 100 g sezamu (2/3 szkl.)
– 100 g brązowego cukru (1/2 szkl.)
– 100 g białego, drobnego cukru (1/3 szkl.)
– 15 g cukru waniliowego (1 łyżka)
– 100 g masła śmietankowego
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Sezam zarumienić na patelni, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem brązowym, białym i waniliowym oraz jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z połową uprażonego sezamu, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Całość starannie wymieszać i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Po schłodzeniu z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z kulek obtaczać w sezamie, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczać palcami tak, aby uzyskać formę krążka. Piec 10-15 minut w temperaturze 180°C, aż ciasteczka nabiorą złocistej barwy (należy uważać, by z tym pieczeniem nie przedobrzyć, bo to jedne z tych ciasteczek, które łatwo się przypalają).
Chcesz więcej? – Popatrz >>>