Nie lubisz ciastek zbożowych? – Ale te ciasteczka to kompozycja pysznych składników i pełnoziarnistych zbóż… :) Ciasteczka te wymyśliłam na życzenie. Miały smakować tak jak te z reklamy. Z suszonymi rodzynkami, morelami, ananasem i pomarańczą. A więc nie tylko zbożowe, ale też bardzo owocowe.
Składniki na 25 ciasteczek:
– 120 g mąki pszennej razowej (1 szkl.)
– 80 g płatków owsianych (3/4 szkl.)
– 40 g płatków jęczmiennych (1/3 szkl.)
– 70 g brązowego cukru (1/3 szkl.)
– 120 g masła śmietankowego
– 1 jajko
– 40 g rodzynek (1/4 szkl.)
– 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
– 30 g suszonych moreli
– 20 g suszonych ananasów
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać w misce mąkę, płatki, cukier i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone masło (powinno być miękkie), rozetrzeć w dłoniach, wymieszać. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, drobno pokrojone morele i ananasy oraz jajko. Całość starannie zagnieć. Z uzyskanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać palcami na grubość ok. 5 mm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>