Ciastka ryżowo-miodowo-migdałowe

Zanim ktoś postanowi wypróbować ten przepis ostrzegam – jest w tych ciastkach coś uzależniającego. Po upieczeniu pierwszej eksperymentalnej partii miałam trudność z zaprzestaniem jedzenia :) Ryż, miód, migdały – od samego myślenia robi się dobrze.

Składniki na 16 porcji:
– 150 g mąki ryżowej pełnoziarnistej (1 szkl.)
– 120 g tartych migdałów (1 szkl.)
– 120 g płynnego miodu (1/3 szkl.)
– 45 g cukru trzcinowego (3 łyżki)
– 15 g cukru waniliowego (1 łyżka)
– 1 czubata łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
– 2 jaja

Mąkę ryżową mieszamy z tartymi migdałami, cukrem trzcinowym i waniliowym oraz cynamonem (opcja). Dodajemy miód wymieszamy z żółtkami i wyrabiamy ciasto (otrzymamy masę podobną do marcepanowej). Na koniec dodajemy pianę z białek i starannie, ale delikatnie mieszamy. Dno foremek do mufinek wykładami krążkami papieru do pieczenia i wypełniamy ciastem do około
1/4 wysokości. Pieczemy 10 minut w
temperaturze 160°C i kolejne 5-10 min w temperaturze 180°C. Żeby ciastka były równomiernie zarumienione pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg (wystarczy dosłownie 1 minuta).
Modyfikacje: Jeśli chcemy sprawić, aby ciastka były bardziej wilgotne i miały bogatszą gamę smaków, możemy przekroić je w poprzek i posmarować dżemem lub konfiturą z moreli lub innych owoców.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }