Cukier waniliowy

Domowej roboty oryginalny, naturalny cukier waniliowy. Niezbędny dodatek do słodkich wypieków, napojów i deserów. Wystarczy zrobić raz, a sklepowy cukier wanilinowy odejdzie w zapomnienie.

Składniki:
– 200 g drobnego cukru (1 szkl.)
– 1 laska wanilii

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż na dwie części i wyskrobać nasionka (*). Dodać je do cukru, wymieszać i przesypać do słoika. Pozostały strąk pokroić na mniejsze kawałki, które również umieścić w słoiku. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie cukier przesiąknie kuszacym zapachem wanilią.
Uwaga: (*) Jeśli nasionka sklejają się należy je najpierw rozetrzeć je z 2-3 łyżkami cukru. Sposób przechowywania: Przechowywać w ciemnym, suchym miejscu.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=71]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }