Składniki na 4 porcje:
– 3 awokado (po obraniu 400 g miąższu)
– 50 g kakao naturalnego,
niesłodzonego (4 łyżki)
– 80 g miodu (4 łyżki)
– 20 g oleju kokosowego (1 1/2 łyżki)
– 20 ml mleka kokosowego
lub innego roślinnego (1 1/2 łyżki)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatki opcjonalne:
– wiórki kokosowe
– kwiat soli morskiej lub sól morska
– chili mielone
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ. Dodać pozostałe składniki. Całość zmiksować blenderem. Uzyskaną kremową masę przełożyć do mniejszych naczyń (miseczek, salaterek) i wstawić do
lodówki na minimum godzinę, a najlepiej parę godzin. Aby deser miał gęstszą konsystencję (podobną do lodów) wystarczy na pół godziny przed podanie wstawić do zamrażalnika. Wierzch puddingu można dodatkowo posypać do wyboru: wiórkami kokosowymi, kwiatem soli morskiej, szczyptą soli lub chili.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>