Dżem truskawkowo-daktylowy z nutą wanilii

Dzem truskawkowo daktylowy 02Dramat zakończony happy endem…
Pisałam artykuł o tym, co dobrego można zrobić z mrożonek. Jednym z pomysłów była galaretka truskawkowa słodzona daktylami. Gdy już pomysł miałam w głowie i wszystkie składniki przygotowane, pomyślałam, że może jednak nie… Pomyślałam, że dżem byłby lepszy, bo koniec zimy, bo czasem już brakuje domowych przetworów (w domyśle dżemów), a z pomocą mrożonych truskawek można byłoby szybko uzupełnić zapasy. Receptura nie wymagała większej modyfikacji, bo tak naprawdę tylko mniej agaru, no i odrobina wanilii, żeby był ciekawszy smak. Teoretycznie pomysł bardzo dobry, bo dzięki wykorzystaniu agaru procedura miała być dość szybka, obróbka termiczna truskawek niezbyt długa, a więc i straty witaminy C niezbyt duże, ale… Okazało się, że po dodaniu daktyli, masa truskawkowa zbladła, przybierając znacznie miej atrakcyjnej barwy. Ktoś powie – przecież wygląd nie jest ważny, ważny jest smak. Problem w tym, że ze smakiem też był problem. Najpierw było to za mało słodkie, więc musiałam dodać więcej daktyli, potem zbyt mdłe, więc dodałam trochę soku cytrynowego… Ostatecznie poddałam się. Przelałam to coś do słoików i aby zapomnieć, zaczęłam intensywnie myśleć nad alternatywnym, w miarę szybkim rozwiązaniem, które uratowałoby sytuację (tym rozwiązaniem stał się sorbet truskawkowo-daktylowy). Później byli goście, a ja pochwaliłam się tym fatalnym dżemem. No i jednak okazało, że jest bardzo ok, że jak to postało, ostygło, doszło do siebie, przeszło jakąś wewnętrzną przemianę i zeszlachetniało :) Dlatego też zdecydowałam, że ten przepis nie zostanie tylko w mojej głowie.

Składniki na ok. 400 g dżemu:
– 400 g mrożonych truskawek
– 100 g suszonych daktyli + 50 ml wody
– 1 1/2 łyżki soku z cytryny
– kawałek 5-6 cm laski wanilii
– 2 g agar-agaru (1/2 łyżeczki)

Daktyle zalać wrzącą wodą. Truskawki lekko rozmrozić, po czym zmiksować wraz z daktylami. Dodać agar-agar, odstawić na 10 minut. Po tym czasie doprowadzić do wrzenia i ogrzewać na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodać ziarenka wanilii, pokrojony pozostały strąk waniliowy oraz sok cytrynowy do smaku. Gorącym dżemem wypełnić wyparzone słoiki.

Przepis opublikowano w magazynie VEGE 3/14

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }