Dżem winogronowo-jabłkowy

Jeśli macie za dużo winogron, oprócz wina możecie przyrządzić też taki dżem. Harmonijny, słodki, lekko kwaskowy smak…

Składniki na 50 porcji:
– 1,25 kg ciemnych winogron
– 0,5 kg jabłek (2 duże)
– 500 g brązowego cukru (2 1/2 szkl.)
– 2 łyżki soku z cytryny

Umyte winogrona obrać z kiści, wrzucić do garnka, lekko zgnieść w dłoniach tak, aby puściły sok, po czym zagotować. Zagotowane winogrona skropić sokiem cytrynowym, dodać umyte, starte jabłka oraz cukier. Gotować na wolnym ogniu, aż przecier zgęstnieje (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji powinno odparować około 1 l wody). Gorącym dżemem napełnić czyste, wyparzone i osuszone słoiki. Po napełnieniu szybko zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Uwagi: Z podanej ilości wychodzi około 1250 g dżemu. Jedna porcja to 25 g.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=69]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }