Galaretka aroniowa

Niskosłodzona galaretka z aronii zagęszczona agar-agarem. W konsystencji przypomina konfiturę. W sam raz do wypieków, naleśników, makaronu, ryżu itp.

Składniki na 50 porcji:
– 1 kg aronii
– 350 g cukru (1 3/4 szkl.)
– 50 ml soku z cytryny (1/4 szkl.)
– 6 g agar-agaru (2 łyżeczki)

Owoce aronii wstawić do zamrażarki na jedną dobę, rozmrozić, zasypać cukrem, zalać 2-3 łyżkami wody i podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy nieco zmiękną i zaczną puszczać sok, rozgnieść lekko tłuczkiem. Rozdrobnioną aronię gotować 30 minut. Odlać około 150 ml płynu i rozpuścić w nim agar. Do owoców dodać rozpuszczony agar i sok cyytrynowy. Gotować kolejne 10 minut. Gorącą galaretką napełnić słoiki, zakręcić i pozostawić do wystudzenia.
Uwagi: Z podanej ilości wychodzi około 1300 g galaretki. Jedna porcja to 25 g.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }