Do osłodzenia granoli najczęściej używa się miodu, melasy, syropu klonowego. Innym ciekawą pomysłem może być wykorzystanie musu owocowego. Poziom słodyczy będzie porównywalny, a dodatkowo uzyskamy przyjemny owocowy aromat. Zwłaszcza jeśli użyjemy musu z aromatycznych owoców, np. z dodatkiem truskawek czy moreli.
A potem cały dom pachnie ciasteczkowo, z tym owocowym podtekstem gdzieś w tle…
[nfacts title=”GRANOLA” serving=”1 porcja (30 g)” kj=”549″ kcal=”131″ protein=”2,4″ fat=”7,6″ carbohydrate=”13,6″ sugar=”3,0″ fiber=”2,7″ alignment=”right”]
Składniki na 15 porcji:
– 150 g płatków owsianych (1 ½ szkl.)
– 100 g świeżych daktyli
– 60 g wiórków kokosowych (2/3 szkl.)
– 30 g migdałów (1/4 szkl.)
– 30 g orzechów nerkowca (1/4 szkl.)
– 200 g aromatycznego musu owocowego
(np. jabłkowo-truskawkowego,
gruszkowego, morelowego)
– 40 g oleju kokosowego nierafinowanego
(2 czubate łyżki)
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Połowę płatków owsianych, daktyle, migdały i orzechy rozdrobnić w malakserze. Nie zbyt mocno, tylko tyle, by uzyskać mniejsze cząstki. Dodać pozostałą połowę płatków, wiórki kokosowe oraz cynamon. Mus owocowy połączyć z roztopionym olejem kokosowym, dodać suche składniki, wymieszać. Całość rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C ustawionego na termoobieg, piec 20 minut mieszając co jakiś czas. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i ogrzewać kolejne 10-15 minut aż granola będzie sucha i chrupiąca.
Uwagi: Granolę można jeść tak jak musli (z mlekiem, jogurtem), potraktować jako chrupiącą przekąskę lub dodatek do deserów. Jeśli chcemy by była mniej słodka i stanowiła zbilansowany posiłek, wystarczy połączyć ją z dodatkową porcją płatków owsianych.