Kokosowe batoniki muesli

Coś specjalnie dla lubiących chrupać, wielbicieli kokosowych łakoci oraz kompulsywnych pożeraczy muesli.
Pożywne kokosowe batoniki, które szybko zaspakajają głód i błyskawicznie dodają energii. Najlepsze w nich jest to, że nie trzeba ich piec, robi się je prosto i szybko. Polecam tym, którzy dopiero odkrywają w sobie pasję do gotowania i szukają pomysłu na udany słodki debiut.

Składniki na 20 batoników:
– 100 g płatków owsianych górskich (1 szkl.)
– 30 g płatków jęczmiennych (1/4 szkl.)
– 50 g płatków kukurydzianych (1 1/2 szkl.)
– 50 g rodzynek (1/3 szkl.)
– 50 g wiórków kokosowych (2/3 szkl.)
– 80 g cukru trzcinowego (niepełne 1/2 szkl.)
– 80 g miodu (1/4 szkl.)
– 80 g masła śmietankowego

Płatki owsiane i jęczmienne wsypujemy do miski i rozdrabniamy rozcierając w dłoniach. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, po czym wsypujemy na suchą patelnię i lekko podprażamy na wolnym ogniu. Zawartość patelni z powrotem wsypujemy do miski, dodajemy rodzynki i rozdrobnione płatki kukurydziane (rozkruszamy je w dłoniach podobnie jak płatki owsiane i jęczmienne), a następnie mieszamy. Gdy to mamy, możemy przygotować „sklejacz”, który w przypadku tego typu batoników jest elementem kluczowym. Przygotowanie „sklejacza” jest procesem prostym i przyjemnym. W garnku mieszamy cukier z miodem, podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 2 minuty, po czym dodajemy pokrojone masło. Podgrzewamy i mieszamy co parę chwil przez kolejne 5 minut, aż składniki dobrze się połączą i uzyskamy coś w rodzaju gęstego sosu. Aby sprawdzić czy nasz „sklejacz” jest gotowy do tego, by pełnić swoją rolę, wystarczy wlać odrobinę do naczynia z zimną wodą. Na skutek obniżenia temperatury stwardnieje, opadnie na dno, a po wyłowieniu stwierdzimy, że z cukrowo-maślanego sosu zrobiła nam się grudka zwartej, nieco ciągliwej masy. Gdy stwierdzimy, że jest OK, zalewamy „sklejaczem” suche składniki
i mieszamy, aby wszystko dobrze się połączyło. Całość rozkładamy na średniej wielkości prostokątnej blasze (25 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kawałkiem pergaminu lub folii aluminiowej i wyrównujemy dłońmi powierzchnię. Po wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki (ok. 8 x 4 cm). Gotowe batoniki możemy przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }