Krem orzechowy (aka NUTELLA)

Nutella 01Na przekór kulinarnej depresji, stworzyłam… „narkotyk”. Niby to tylko krem orzechowy, ale starannie dobrana receptura sprawiła, że po spożyciu poczułam się zadziwiająco dobrze. Jeśli ktoś chce się poczuć ukontentwany i doenergetyzowany – polecam, i to nawet bardzo.
Jak tytuł wskazuje inspirowałam się popularną nutellą. Nazwa produktu kultowa, natomiast skład nieco dołujący – na pierwszym miejscu cukier, a orzechy zaledwie 13%. Powinno być zupełnie na odwrót… Poszłam więc do kuchni i zrobiłam tak, by było 45% orzechów i 12% cukrów. To wersja „dark” – idealna dla wielbicieli gorzkiej czekolady, doskonała do smarowania słodkiego pieczywa (bananowego, z rodzynkami itp.) lub naleśników. Dla tych, którzy lubią jak jest słodko proponuję wersję półsłodką (semi-sweet) deserową – 33% orzechów i trochę więcej syropu klonowego.

Krem orzechowy gorzki (DARK)
Składniki:
– 300 g orzechów laskowych
– 100 g syropu klonowego
– 150 g mleka kokosowego
– 30 g oleju kokosowego
– 50 g kakao naturalnego
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem orzechowy deserowy (SEMI-SWEET)
Składniki:
– 200 g orzechów laskowych
– 150 g syropu klonowego
– 150 g mleka kokosowego
– 50 g oleju kokosowego
– 50 g kakao naturalnego
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Nutella 02Niezależnie od wersji DARK czy nie DARK… Orzechy laskowe rozsypać na blasze i piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 120°C, ustawionym na funkcję termoobiegu. Z uprażonych orzechów usunąć skórkę (nic skomplikowanego – skórka bardzo łatwo odchodzi od uprażonych orzechów). Następnie orzechy zmielić – w malakserze, mikserze, młynku… w czymkolwiek, byleby uzyskać miałką orzechową mąkę.
Mleko kokosowe delikatnie podgrzać. Rozpuścić w nim olej kokosowy, następnie dodać syrop klonowy, kakao i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać (można użyć jakieś „maszyny” typu blender). Na koniec dodać zmielone orzechy i całość ponownie wymieszać.
Krem przelać do słoja lub słoików. Przechowywać w lodówce.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=198]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }