Jedne z najprostszych, najpyszniejszych i najzdrowszych lodów jakie tylko można sobie wymarzyć. Słodkie, kremowe, ale jednocześnie lekkostrawne. To wszystko dzięki bananom , które zawierają sporo naturalnego cukru, są łagodne dla żołądka oraz wyróżniają się niezwykle delikatną konsystencją. Najwięcej czasu przy przyrządzaniu tych lodów zajmuje schłodzenie bananów, dlatego warto od razu zamrozić ich więcej. Latem zamrożony bananowy miąższ może przydać się do takich lodów i rozmaitych smoothies…
No i jest jeszcze mleko kokosowe. Po co to mleko kokosowego? – Otóż jego dodatek sprawia, że ten deser jest jeszcze bardziej kremowy, odżywczy i nie tak bardzo słodki.
Składniki na 4 porcje:
– 400 g miąższu dojrzałych bananów
(około 4 średniej wielkości owoce)
– 150 ml pełnotłustego mleka kokosowego
Banany pokroić, przełożyć do plastikowego pojemnika lub woreczka i zamrozić. Zamrożone zalać 100 ml mleka kokosowego i zmiksować blenderem. Pozostałe mleko koksowe dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>